Far East Jazz Orchestra

Het Far East Jazz Orchestra is een van de twee big bands van de Universiteit Twente. Samen met de Utmost Bigband (die uitsluitend uit studenten bestaat) vormt het Far East Jazz Orchestra de vereniging van Studenten big bands van de UT. Daaraan dankt deze vereniging dan ook haar naam; Stubiba.

De muzikale leiding is al geruime tijd in handen van Bart Bijleveld. Onder zijn leiding heeft het dit jazzorkest onderhand al heel wat aansprekende successen behaald op festivals en concoursen in binnen- en buitenland.

Het Far East Jazz Orchestra kent een lange traditie; de bigband vereniging van de Universiteit Twente bestaat dit jaar maarliefst 25 jaar. Ondanks regelmatige wisselingen in de bezetting is het muzikale niveau in de loop der jaren flink gestegen. De band nam deel aan concoursen in binnen- en buitenland (waaronder Le Havre en Le Mans), won in 2004 de 1e prijs het Haarlemmermeer Nationaal Big Band Concours in 2005 gevolgd door de 1e prijs op de Dutch Big Band Contest in Enschede. Een andere belangrijke mijlpaal was het succesvolle optreden in juli 2005 op het befaamde North Sea Jazz Festival in Den Haag. In 2007 en 2008 was het opnieuw raak op het Nationaal Bigband Concours; beide jaren won de band de 2e prijs.
De bigband uit het verre oosten van Nederland en het Euregiogebied is al vele jaren een geduchte concurrent van de betere bigbands uit de grote steden van ons land.

Het repertoire is veelzijdig en bevat uitsluitend professionele stukken. Van het wat traditioneler en populaire Count Basie-, Duke Ellington- en Frank Sinatra repertoire tot meer hedendaagse big band muziek van Bill Holman, Stan Kenton, Gordon Goodwin en Bob Mintzer. Arrangementen van Nederlandse arrangeurs zoals Rob Horsting, Joan Reijnders, Jan Wessels en Henri Gerrits completeren het geheel.

De band speelt in een bezetting van 5 saxen, 4-5 trompetten, 4 trombones, piano, contrabas en slagwerk. Indien gewenst kan het orkest uitgebreid worden met een instrumentale of vocale gastsolist. Een greep uit de solisten tot nu toe: trompettisten Jan Wessels en Loet van der Lee, altsaxofonist Paul van Kemenade, trombonisten Henri Gerrits en Bert Pfeiffer en vocalisten Norbert Kogging, Bert Kuipers, Silvia Droste, Adrienne West en Josee Koning.

Het Far East Jazz Orchestra geeft regelmatig concerten in het cultureel centrum van de Universiteit Twente en jazzcafe De Tor in Enschede speelt daarnaast meerdere keren per jaar op festivals, festiviteiten en in (jazz-)cafes. Ook voor besloten of openbare feestelijke gelegenheden is het orkest te boeken. Met in dat geval toepasselijke populaire (veelal oudere) jazzstukken op het repertoire en al dan niet aangevuld met een vocalist.

Bezetting

Trompet: Frank Groen, Wouter Bolhaar, Ward Verschuur, Vacature
Trombone: Gert Nijenbanning, Joris Bolhaar, Hubert Flisijn, vacature (btb)
Saxofoon: Matthias Wilkens (as/ss/fl), Jorn Beukinga (as), Vacature (ts), Kim Beerens (ts) en Marijn Teuling (bs)
Ritme: Derk Willem Ruesink (p), Dominik Hahn(dr) en Julian Walleck (b)
Leiding: Bart Bijleveld

Contactpersonen

Bestuur
Bart Bijleveld (053-4312530 / 0653-515375)
(email: baybase@hotmail.com)

Demo Opnames 2003

Introduction
Weird blues
Take the A-train
A night in Tunesia
Spring can really hang you up the most
In a pinch
I've got you under my skin
All blues
In the eighties